Historie

Situatie 2021
In 2021 kan net als in 2020 het KinderBeestFeest niet doorgaan. In plaats daarvan is er een online videofestival deze zomer! Vanaf 4 juni kun jij het fijne KinderBeestFeest-gevoel online beleven! Tune in op 4 juni en laat je verrassen! 

Hoe het begon…
Ko Veltman en Iris Kuethe, beide dierverzorgers in ARTIS, organiseerden in 2000 in ARTIS het eerste feest voor chronisch zieke kinderen van het AMC Emma Kinderziekenhuis. Het feest werd georganiseerd door dierverzorgers en overig ARTIS personeel met allerlei leuke activiteiten met betrekking tot de dierentuin.

De organisatie breidde zich uit met meerdere dierverzorgers. Zij noemden zich het ‘Dreamteam’. Van dit team is op dit moment nog dierverzorger Fanny Schutte (sinds 2005) in de organisatie. Ko Veltman is met pensioen en kun je tijdens KBF vinden bij een activiteit nabij het Insectarium. Iris Kuethe is beschikbaar als invaller Coördinator Voorlichting.
 
Mega logistieke operatie
Om meer kinderen naar ARTIS te brengen is men in 2007 samen gaan werken met Mark van Zandwijk (ambulance) en Frido Stein en Petra van de Meulen (beide politie). Alle drie zijn zij nog werkzaam in de organisatie. Dit Team Samenwerkende Hulpdiensten (TSH) namen de organisatie op zich van het logistieke gebeuren. TSH zette een mega logistieke operatie op, welke nodig was om de kinderen van de diverse instellingen op te halen, naar ARTIS te brengen en weer terug.

Met de belangeloze inzet van de mensen van de hulpdiensten, diverse voer- en vaartuigen en de logistieke organisatie kunnen de kinderen tot op de dag van vandaag op deze manier naar het KinderBeestFeest en weer naar hun instelling gebracht worden.
 
Stichting KinderBeestFeest
In 2010 werd Stichting KinderBeestFeest opgericht om zo het Dreamteam en Team Samenwerkende Hulpdiensten samen te voegen tot één organisatie.
 
Hoe zit het nou eigenlijk?
 
De eerste dierentuin
In 1996 nam Peter van de Wulp, dierverzorger van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam het initiatief om een jaarlijkse avond te organiseren voor chronisch zieke kinderen. Via het Sophia Kinderziekenhuis kwam op deze eerste avond 175 Kinderen met kanker samen met hun familieleden naar Diergaarde Blijdorp.
Voor dit feest werd het initiatief in Blijdorp genomen om Stichting Dreamnight at the Zoo op te richten. Steeds meer dierverzorgers uit diverse dierentuinen in Nederland sloten zich hierbij aan. Jaarlijks waren er bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen.
 
St. Dreamnight at the Zoo
Deze stichting nodigt dierentuinen over de gehele wereld uit om ook in hun tuin zo’n prachtige avond te organiseren. Wil je weten welke dierentuinen er mee doen, kijk dan op www.dreamnightatthezoo.nl
 
Dreamnight at ARTIS of KinderBeestFeest?
De naam Dreamnight at ARTIS is ontstaan toen de Stichting Dreamnight at the Zoo werd opgericht. De dierentuinen die toen al meededen hadden ieder een eigen naam voor hun feest.

Apenheul noemde het bijvoorbeeld Apenstaartjesmaatjesdag. De organisatie in ARTIS noemde het KinderBeestFeest. Omdat er zo wel heel veel verschillende namen ontstonden besloten de dierentuinen die meededen: “We doen één naam namelijk Dreamnight at… ” Zo ontstond dus de naam Dreamnight at ARTIS. Langzamerhand is het Dreamnight geworden.

Met de oprichting van de stichting in 2010 is de oude vertrouwde naam weer in gebruik genomen en werd het Stichting KinderBeestFeest.

Alweer voor de 20e keer!

Vrijdag 14 juni 2019 was het maar liefst de 20e keer dat deze bijzondere dag in ARTIS werd georganiseerd door Stichting KinderBeestFeest.

Badges op jas